Savusaunat

Savusaunat

Savusaunan Lämmitys

Aidot ja alkuperäiset savusaunat

Savusaunan juuret ovat Suomessa syvällä. Jo Kalevalassa savusauna kuvattiin ihmisen voimanlähteeksi ja parannuskeinoksi. Aidon savusaunan hämärä valo, tuoksut, hiljaisuus ja seuraavan aamun jälkilämpö ovat taianomaisia. Kun yhdistetään elämäntyönsä savusaunan parissa tehneen arkkitehti Risto Vuolle-Apialan suunnittelutyö ja Hirsityö Heikkilän puurakentamisen ammattitaito on lopputuloksena savusauna, jota ei muualla maailmassa valmisteta – perinnesavusauna, jossa saunominen on aito ja alkuperäinen kokemus.

 

”Hirsityö Heikkilälle suunnittelemani savusaunamalliston lähtökohta on perinteinen suomalainen savusauna ja mahdollisimman autenttinen savusaunakokemus”

Risto Vuolle-Apiala, Arkkitehti SAFA

”Hirsityö Heikkilän savusaunat edustavat ylväästi suomalaista savusaunaperinnettä ja mikä parasta, saunaelämys viipyvine löylyineen on niissä lähes taivaallinen. Erityisen iloinen olen, että miehiseen mallistoon on tullut myös feminiininen savusauna, Kaarina.”

Pekka Krook, sauna-auditoija,
hallituksen puheenjohtaja, Sauna from Finland ry

Tuvalliset savusaunat

Jalmari

Jalmari on mallistomme suurin savusauna. Siinä on muiden savusaunojemme tapaan tilava löyly- ja peseytymishuone, sekä näiden välissä oleva väliterassi ja erilinen tupa.

Tämä saunamme on hyvä valinta, jos tarvitset saunan lisäksi tilaa vaikkapa väliaikaiselle yöpymiselle tai jos haluat vilvoitella taivasalla, katoksen alla tai sisätiloissa – kaikki onnistuu Jalmarin kanssa.

Kaarina

Tämän saunamallimme laajennetun pukutilan ansiota rakennuksessa on mahdollista myös yöpyä ja se soveltuu näin vaikka matkailukäyttöön.

Kaarinan eteen voidaan halutessa rakentaa vaikka kuvan kaltainen terassi, jonka lisäksi saunan takaosasta löytyy katettu tila polttopuille.

 

Aune

Tämän saunan ohessa oleva umpinainen pukutila mahdollistaa tämän saunan miellyttävän käytön myös viileämpinä vuodenaikoina.

Erikoisuutena tässä mallissa on vielä vilvoittelutilan sisäinen ylimääräinen lakeinen, jonka avulla saunasta lämmitysaikana tuleva savu johdetaan ulos.

 

Kuistilliset savusaunat

Vilhelmi

Vilhelmissä riittää saunomis- ja peseytymistilaa muista saunamalleistamme poikkeavan lauderatkaisun ansiosta. Tähän saunaan kuuluu länsisuomalainen peräseinälaude, jonne kiivetään portaita pitkin.

Tämä mallimme sopii moneen erilaiseen käyttöön ja se onkin kaikkein kysytyin saunamme. Tarvittaessa tätä mallia voidaan valmistaa millä tahansa salvostyypillä ja halutulla katemateriaalilla. Myös pärekatto onnistuu!

Stiina

Stiina savusauna on muita saunojamme korkeampi muutaman hirsivarvin verran ja on ns. parvisauna. Sivuseinän korkeus saunassa on 305cm. Tällä muutoksella löylyhuoneen kuutiotilavuus kasvaa reilusti ja saunaa käytettäessä sinne muodostuu entistä tilavampi löylytasku.

 

Martti

Martti on tilava savusauna, jonne mahtuu kerralla saunomaan isompikin seurue. Toisten nauttiessa leppoisista löylyistä, mahtuu osa katetulle ja avaralle terassille myös hyvin vilvoittelemaan.

Tätä saunaa voi suositella sellaiseen käyttöön, jossa tarvetta on tavainomaista isommalle kiukaalle. Martin lämmönlähteeksi voidaan asentaa kiuas, josta riittää löylyjä tavanomaista pidemmälle käytölle.

 

Juho

Pelkitetyn Juhon osittain avoimen pukeutumistilan koko on 3,4 m x 1,5 m ja sen sivuseinät ovat ylös asti hirttä, joka suojaa sekä tuulelta että tarvittaessa katseilta.

Juho on hyvä valinta vaikka mökille, jolloin ei ole tarvetta erillisille majoitustiloille tai pukuhuoneelle saunan yhteydessä.

 

Vihtori

Vihtori on mallistomme pienin saunamalli. Se on perinteinen pelkistetty savusauna, joka silti tarjoaa käytännölliset ja toimivat saunomistilat.

Kun tarkoitus on hankkia yksinkertainen savusauna jossa keskitytään pelkästään olennaiseen, on Vihtori oiva valinta.

Jatkuvalämmitteiset saunat

Maija

Maija on mallistomme ainut jatkuvalämmitteiseksi suunniteltu sauna. Pienen kokonsa ansiosta se voidaan tehdä veistämöllä suoraan valmiiksi ja kuljettaa varsinaiselle rakennuspaikalle täysin käyttövalmiina. Pieni koko ei tarkoita tavanomaista tässäkään tapauksessa, vaan Maija on aito perinteinen suomalainen hirsisauna kompaktissa koossa.

 

Saunan lauteet

Saunan laudetyypit

Useimpiin savusaunoihimme voidaan asentaa erilaisia laudetyyppejä. Vanhoja saunoja tutkittaessa on huomattu, että ennenkin erilaisia vaihtoehtoja on ollut lukemattomia.

Pystymme asentamaan vanhaa rakennusperinnettä kunnioittaen sopivat lauteet saunaasi. Peräseinälaude on suosittu valinta, mutta myös juurakkolauteet onnistuvat.

savusaunan lämmitys

Savusaunan ovi raollaan saunaa lämmittäessä

Savusaunan viipyilevät löylyt ovat taivaalliset.

Savusaunan lauteet ovat savolaiset kehälauteet ja kiuas on Sisusavusaunalta.

Savusaunan Lämmitys

Savusaunan hirsirunko on veistetty haavasta. Toinen yleisesti käytetty puulaji on mänty.

Savusana Vilhelmi on arkkitehti Risto Vuolle-Apialan suunnittelema perinteinen hirrestä valmistettu savusauna.

Savusaunaan on mahdollista asentaa kuvan kaltainen perinteinen pärekatto.