Savusaunat

Savusaunat

Savusaunan Lämmitys

Aidot ja alkuperäiset savusaunat

Savusaunan juuret ovat Suomessa syvällä. Jo Kalevalassa savusauna kuvattiin ihmisen voimanlähteeksi ja parannuskeinoksi. Aidon savusaunan hämärä valo, tuoksut, hiljaisuus ja seuraavan aamun jälkilämpö ovat taianomaisia. Kun yhdistetään elämäntyönsä savusaunan parissa tehneen arkkitehti Risto Vuolle-Apialan suunnittelutyö ja Hirsityö Heikkilän puurakentamisen ammattitaito on lopputuloksena savusauna, jota ei muualla maailmassa valmisteta – perinnesavusauna, jossa saunominen on aito ja alkuperäinen kokemus.

 

”Hirsityö Heikkilälle suunnittelemani savusaunamalliston lähtökohta on perinteinen suomalainen savusauna ja mahdollisimman autenttinen savusaunakokemus”

Risto Vuolle-Apiala, Arkkitehti SAFA

”Hirsityö Heikkilän savusaunat edustavat ylväästi suomalaista savusaunaperinnettä ja mikä parasta, saunaelämys viipyvine löylyineen on niissä lähes taivaallinen. Erityisen iloinen olen, että miehiseen mallistoon on tullut myös feminiininen savusauna, Kaarina.”

Pekka Krook, sauna-auditoija,
hallituksen puheenjohtaja, Sauna from Finland ry

Tuvalliset savusaunat

Kaarina

Kaarinan pohjaratkaisu perustuu vanhaan pohjalaiseen saunanrakennustapaan, jossa korkeat lauteet on sijoitettu peräseinälle leveäksi tasoksi ja leveälle istumalauteelle voi saunomisen aikana nostaa jalat. Pesupenkki vesiastioineen on ikkunaseinällä kiuasta vastapäätä. Kiukaan viereen on mahdollista laittaa lämmitettävä pata veden kuumentamista varten. Kaarinan laajennettu pukutila mahdollistaa myös lomailukäytön. Tilaan mahtuu kaksi yksi- tai kaksikerroksista sänkyä, komero tai pieni keittiö ja neljän hengen ruokapöytä. Kokonaisuuteen kuuluu myös saunan edustalle sijoitettu katettu terassi ja takaseinän katettu syvennys polttopuille. Kaarinan seinät tehdään käsin veistetystä vähintään 150 millimetriä paksusta hirrestä. Näkyvät pinnat maalutaan eli veistetään laineille. Ulkopinnat käsitellään lähes mustalla terva-vernissamaali Roslagin mahongilla tai harmaalla rautasulfaatilla. Vaihtoehtoisesti ulkopinnat voidaan jättää käsittelemättä ja antaa niiden harmaantua vuosien kuluessa.

Aune

Savusaunan sekä puku- ja oleskelutilan muodostama Aune voidaan kokonsa puolesta toteuttaa perinteiseen pohjalaiseen tapaan peräseinälauteisena savusaunana. Myös Aunessa on ikkunaseinällä kiuasta vastapäätä pesupenkki. Kylpyvesi lämmitetään lauteille sijoitettavien rautaämpäreitten avulla. Hirsiseinäisen pukutilan kalusteina ovat seinustoja kiertävät lankkupenkit ja sen seinälle on kiinnitetty vaatteitten ripustamista varten tappirivi. Oleskeluviihtyvyyttä lisää tilan keskelle sijoitettu pöytä. Umpinaisen eteistilan ansiosta saunaa on miellyttävä käyttää myös syksyisin ja talvisin. Aunessa osa lämmityksessä syntyvästä savusta tulee saunan oven kautta pukutilaan, josta se johdetaan suoraan oven yläpuolelta katolle erityisen lautatorven avulla. Aunen ulkopinnat voidaan käsitellä samalla tavalla kuin Kaarinan.

Kuistilliset savusaunat

Vilhelmi

Vilhelmissä riittää saunomis- ja peseytymistilaa muista saunamalleistamme poikkeavan lauderatkaisun ansiosta. Vilhelmiin on rakennettu länsisuomalainen peräseinälaude, jonne kiivetään portaita pitkin. Tämä laudetyyppi mahdollistaa suuremman löylyhuoneen rakentamisen. Vilhelmin löylyhuone on yli 12 neliömetrin kokoinen, minkä lisäksi siinä on Martti-saunamallin tapaan tilava terassi.

Vihtori

Vihtori on mallistomme pienin saunamalli. Se on perinteinen pelkistetty savusauna, joka silti tarjoaa käytännölliset ja toimivat saunomistilat. Vihtorin savolaistyppinen kehälaude soveltuu hyvin yhteisöllisiin saunahetkiin. Sen pukeutumistilana on etupäädyn jatkettu katto, joten Vihtori toimii parhaiten paikassa, jossa on lähietäisyydellä toinen tila pukuhuoneeksi.

Tunnelmakuvia savusaunan lämmittämisestä

savusaunan lämmitys

Savusaunan ovi raollaan saunaa lämmittäessä

Savusaunan viipyilevät löylyt ovat taivaalliset.

Savusaunan lauteet ovat savolaiset kehälauteet ja kiuas on Sisusavusaunalta.

Savusaunan Lämmitys

Savusaunan hirsirunko on veistetty haavasta. Toinen yleisesti käytetty puulaji on mänty.

Savusana Vilhelmi on arkkitehti Risto Vuolle-Apialan suunnittelema perinteinen hirrestä valmistettu savusauna.

Savusaunaan on mahdollista asentaa kuvan kaltainen perinteinen pärekatto.