Uudisrakentaminen

Uudisrakentaminen

Puurakentamisen moniosaaja

Käsinveistetty hirsi ja sen piilutettu pinta ovat viehättäneet kauneudellaan vuosisatoja. Myös ne ominaisuudet, jotka saavat hirsitalon kestämään sukupolvelta toiselle ovat syntyneet vuosisatojen kuluessa. Hirsirakentaminen on yhä perinteinen käsityöammatti, jossa hirrenveistäjän ammattitaito punnitaan jo metsässä veistoon sopivien puiden valinnassa ja sen jälkeen niiden kuivattamisessa ja sahaamisessa. Käytämme hirren käsittelyä helpottavia työkaluja ja vaalimme samalla jokaisessa rakennusvaiheessa perinteisen hirsirakentamisen käsityötaitoja. Pyrimme hyödyntämään raaka-aineena olevasta pyöreästä puusta myös kaikki jäljelle jäävät osat.

Lonnan sauna

Helsingin edustalla sijaitsevan Lonnan saaren 190 neliöisen saunan hirsirungon rakentaminen, toimitus ja pystytys on ollut yksi suurimmista ja myös vaativimmista uudisrakennushankkeistamme. Kaadoimme saunaa varten 166 kuutiota keskisuomalaista laatupuuta, jonka suurimpien runkojen tyvet olivat halkaisijaltaan jopa 70 senttimetriä. Rakennusprojekti toteutettiin yhteistyössä Suomen eturivin arkkitehtitoimisto OOPEEAA:n kanssa.

”Lonnan sauna on rakennettu mestarillisesti, veistetty käsityönä käsittelemättömistä hirsistä.”
– Anssi Lassila, Arkkitehti SAFA, OOPEAA

Särkänniemen Koiramäki

Hirsityö Heikkilän taidokas puurakentamisen kädenjälki on näkyvillä myös Särkänniemen Koiramäki-teemapuistossa, jonne yritys on rakentanut hirsinavetan, hevostallin ja luhtiaitan. Teemapuiston pääsuunnittelija toimi maailman johtava huvipuistosuunnittelija Bruce D. Brobinson, joka suunnitteli puiston Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjojen pohjalta. Teemapuiston hirsirakennusten mallit on pyritty toteuttamaan mahdollisimman tarkasti Punkalaitumella sijaitsevan Yli-Kirran talonpoikaismuseon mukaan, jota Kunnas kertoo käyttäneensä esikuvanaan hahmotellessaan Koiramäki-kirjojen 1800-luvun maalaismiljöötä.

Perinteisesti uuteen hirsirakennukseen tarvittavat puut kaadetaan vähintään edellisen sydäntalven aikana. Optimaalinen kaatoaika on keskitalvella, jolloin puu on niin sanotussa ”kuolleessa tilassa”. Näin puu ”elää” kuivuessaan mahdollisimman vähän, jolloin vältytään sinistymiseltä tai muilta puun kaatoon ja varastointiin liittyviltä haasteilta. Koiramäki-teemapuiston rakentamisessa ei ollut aikaa odottaa seuraavaan talveen, vaan rakentaminen tuli aloittaa pikimmiten. Sen vuoksi hirsimateriaalin valinnassa päädyttiin kelohonkaan, joka on pystyyn kuivanut ja valmis käytettäväksi. Kelohongat pelkkasahattiin, minkä vuoksi niihin ei jäänyt näkyville kelolle tyypillistä harmaata pintaa.

Muita rakennuksia

Hirsityö Heikkilä on rakentanut vuosien varrella useita kymmeniä hirsirakennuksia aina omakotitalojen hirsirungoista retkeilylaavuihin.