Savusaunamallisto laajenee ”naissaunoilla”

14.2.2018

Heikkilän suvun miesten mukaan nimetyn viiden savusaunan mallisto on nyt laajentunut kahdella suvun naisten nimillä ristityillä savusaunoilla. Uudet Aune- ja Kaarina-saunamallit ovat saaneet kehuja myös Sauna From Finlandin -yhdistyksen hallituksen puheenjohtajalta ja sauna-auditoijalta Pekka Krookilta.

Risto Vuolle-Apiala savusauna kaarina

Savusauna Kaarina

Kaarina-savusaunan seinät tehdään käsin veistetystä vähintään 150 millimetriä paksusta hirrestä. Seinien näkyvät pinnat veistetään laineille eli piilutetaan. Ulkopinnat voidaan käsitellä lähes mustalla terva-vernissamaali Roslagin mahongilla tai harmaalla rautasulfaatilla. Vaihtoehtoisesti ulkopinnat voidaan myös jättää käsittelemättä ja antaa niiden harmaantua vuosien kuluessa. Kaarinan laajennettu pukutila mahdollistaa lomailukäytön, sillä sinne mahtuu kaksi yksi- tai kaksikerroksista sänkyä, komero tai pieni keittiö ja neljän hengen ruokapöytä. Kaarina-malliin kuuluu myös saunan edustalle sijoitettu katettu terassi ja takaseinän katettu syvennys polttopuille. Sisältä Kaarina on rakennettu vanhan pohjalaisen saunanrakennustavan mukaisesti. Sen korkeat lauteet on sijoitettu peräseinälle leveäksi tasoksi ja leveä istumalaude tarjoaa saunomisen aikana tuen jaloille. Pesupenkki vesiastioineen on ikkunaseinällä kiuasta vastapäätä. Kiukaan viereen on mahdollista laittaa lämmitettävä pata veden kuumentamista varten.

Risto Vuolle-Apialan suunnittelema savusauna Aune

Savusauna Aune

Myös Aune voidaan kokonsa puolesta toteuttaa perinteiseen pohjalaiseen tapaan peräseinälauteisena savusaunana, jossa pesupenkki on sijoitettu ikkunaseinälle kiuasta vastapäätä. Kylpyvesi lämmitetään lauteille sijoitettavien rautaämpäreitten avulla. Hirsiseinäisen pukutilan kalusteina ovat seinustoja kiertävät lankkupenkit ja sen seinälle on kiinnitetty vaatteitten ripustamista varten tappirivi. Oleskeluviihtyvyyttä lisää tilan keskelle sijoitettu pöytä. Umpinaisen eteistilan ansiosta Aune-mallia on miellyttävä käyttää myös syksyisin ja talvisin. Aunessa osa lämmityksessä syntyvästä savusta tulee saunan oven kautta pukutilaan, josta se johdetaan suoraan oven yläpuolelta katolle erityisen lautatorven avulla. Aunen ulkopintoihin on saatavilla samanlaiset käsittelyvaihtoehdot kuin Kaarinaan.

Tutustu savusaunamallistoon