3D-mallinnus myös perinnerakentajan uudeksi työkaluksi

14.2.2018

Tähän saakka havainnekuvat ovat olleet lähinnä isompien rakennusliikkeiden käyttämä keino visualisoida uudisrakennuskohteita ja uusia asuinalueita. Nyt vastaava tekniikka on vihdoin saatu myös perinnerakentajan apuvälineeksi. Hirsityö Heikkilän yhteistyössä Jarmo Hiltusen kanssa toteuttama uusi 3D-mallinnuspalvelu tarjoaa rakennusliikkeille ja yksityisille rakentajille mahdollisuuden tarkastella yksityiskohtaisesti, miltä esimerkiksi tuleva hirsirakennus tai savusauna näyttää. Samalla palvelun avulla voi myös katsoa miten rakennus sopii suunnitellulle rakennuspaikalle.

Perinnerakentamisessa on paljon erilaisia rakenteellisia ja esteettisiä yksityiskohtia, joilla on suuri merkitys halutun kokonaisuuden muodostumisessa. Rakennusprojektin näkeminen 3D-kuvina tulevalla rakennuspaikalla mahdollistaa jo suunnitteluvaiheessa erilaisten rakenteiden toimivuuteen ja rakennuksen estetiikkaan liittyvien vaihtoehtojen tarkastelun ja testaamisen. Tällöin esimerkiksi savusaunan rakentaja voi rauhassa tietokoneen avulla kokeilla saunan ikkunan paikan vaihtoa, kuistin pidentämistä tai vaikka pärekaton lappeen suunnan kääntämistä sellaiseksi, että pärekate näkyy kauniisti päärakennuksesta katsottuna. Hirsitalon rakentaja voi vastaavasti tarkastella tietokoneruudulta miltä piilutettu seinä tulee näyttämään tai sopisiko rakenteilla olevaan taloon koristeelliset karjalaismalliset ikkunanpuitteet.