Jyväskylän vanhinta asuinrakennusta pelastamassa

27.11.2017

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävän Sparvinin talon pelastusoperaation on ollut yksi Hirsityö Heikkilän mittavimmista korjausrakentamisprojekteista. Jyväskylän keskustassa sijaitseva Sparvinin talo on kantakaupungin vanhin asuinrakennus, jonka kirvesmies Johan Sparvin rakensi Hannikaisenkadulle jo vuonna 1861. Rakennus sijaitsee edelleen alkuperäisellä paikallaan, jota tosin nykyisin kutsutaan Toivolan Vanhaksi Pihaksi. Kunnostettu Sparvinin talo avautui yleisölle marraskuun lopussa vuonna 2017. Talo on osa samassa korttelissa sijaitsevaa Keski-Suomen museon ylläpitämää Käsityöläismuseota ja toimii museokauppana ja pedagogisena tilana. Hirsityö Heikkilän korjausprojekti alkoi vuoden 2016 heinäkuussa ja jatkui kyseisen vuoden loppuun saakka. Korjausprojektiin kuului useita työvaiheita, kuten vanhan hirsirungon purkaminen, sen uudelleen veisto ja korjaaminen Karstulassa, pystyttäminen alkup

eräiselle paikalleen sekä vesikaton rakentaminen hirsirungon päälle. Jokainen työvaihe vaati rautaista ammattitaitoa ja ymmärrystä vanhojen hirsirakennusten korjaamisesta.

Hirsikorjaus tarpeen

Yli kilometri korvaushirsiä
Projektin alussa vanha rakennus purettiin kokonaan ja hirsikehikko siirrettiin veistopaikalle Karstulaan. Rakennuksen yli 150 vuotta vanhoista hirsistä pystyttiinpelastamaan ainoastaan kolmekymmentä prosenttia, minkä vuoksi Hirsityö Heikkilä joutui etsimään korvaushirsiä muualta. Etsinnän teki haastavaksi vanhojen hirsien paksuus, sillä Sparvinin talo oli rakennettu entisaikaankin harvinaisista 180 millimetrisistä hirsistä. Yleensä vanhat hirsirungot ovat korkeintaan 150 millimetrisiä. Sitkeän etsinnän jälkeen hyväkuntoiset korvaushirret löytyivät kahdesta 1880-luvulla veistetystä karstulalaisesta riihestä, jotka purettiin ja niistä saadut korvaushirret käytettiin Sparvinin talon korjaamiseen. Hirsityö Heikkilä veisti riihistä saatuja korvaushirsiä yhteensä 1100 metriä.

Kun hirsirunko oli saatu korjatuksi Karstulassa, siirrettiin se pystytystä varten Jyväskylän ydinkeskustaan. Rakennuksen pieni ja ahdas tontti vilkkaasti liikennöidyn Hannikaisenkadun kulmassa toi oman lisähaasteensa vaativaan pystytysurakkaan. Kun Sparvinin talon vesikatto oli pystytetty marraskuun lopussa, oli hanke saatu Hirsityö Heikkilän osalta kunniakkaasti valmiiksi.

Hirsikojaus tehty