Huippuarkkitehtuuria toteuttamassa – Lonnan sauna

18.9.2016

Vuonna 2016 Hirsityö Heikkilä toteutti historiansa suurimman ja vaativimman rakennushankkeensa toimittamalla Suomenlinnan hoitokunnalle lähes 200 neliöisen saunan hirsirungon. Suomenlinnan Lonnan saarelle rakennettu julkinen sauna on yksi konkreettinen esimerkki maamme pääkaupungin saunabuumista, minkä innoittamana Helsinkiin on rakennettu useita uusia julkisia. Uuden saunan pääsuunnittelijana on useilta kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja saanut OOPEEAA:n osakas ja arkkitehti Anssi Lassila. Hänen suunnittelemassaan saunarakennuksessa on kaksi erillistä löylyhuonetta, joihin kumpaankin mahtuu noin 20 saunojaa. Pesutilat sijaitsevat alakerrassa, kun taas yläkerrassa istutaan itse löylyissä, mistä avautuu suurten ikkunoiden kautta hienot näkymät merelle. Molemmissa saunoissa lämmönlähteinä ovat suuret kertalämmitteiset puukiukaat.

Puu kaatuu

 

Hirsirunkoinen suursauna
Hirsityö Heikkilän piti todistaa puurakentamisen vankka ammattitaitonsa jo tarjouksen jättövaiheessa. Tarjouksen liitteeksi piti toimittaa muun muassa tiedot ja kuvat vastaavalla tekniikalla ja rakennusmateriaalilla tehdystä hirsikehikoista, minkä lisäksi myös piilutuksen laatu tarkistettiin. Varsinaiset käytännön työt alkoivat puiden hankinnalla. Sopiva leimikko löytyi Jämsän Kuorevedeltä, josta hankittiin yhteensä 166 kuutiota keskisuomalaista laatupuuta. Niistä suurimpien puiden tyvien halkaisija oli 70 senttiä. Sen jälkeen hirsirakennuksen työstäminen jatkui Karstulassa, jossa puut ensin kuorittiin ja sahattiin pelkaksi yrityksen omalla vaakavannesahalla. Sahauksen jälkeen hirsiaihiot vietiin Honkarakenteen kuivaamoon kuukaudeksi kuivumaan.Lonna saunan veistohirttä asennetaan paikalleen Lonnassa

Itse kehikon veisto alkoi rakennusaikaisten perustusten tekemisellä, mikä oli aikamoinen urakka, sillä kehikon pohjamitat olivat 20 metriä kertaa 8,5 metriä. Veistotyö alkoi vuoden 2016 maaliskuun loppupuolella ja valmistui toukokuun lopulla. Tämän jälkeen rakennuksen seinäpinta-alasta piilutettiin kirveellä yhteensä reilut 220 neliömetriä. Seuraavaksi kehikon hirret merkattiin ja purettiin kuljetusta varten hirsinippuihin. Kehikko kuljetettiin Helsingin Sompasaareen, josta se siirrettiin juhannuksen jälkeisellä viikolla lautalla Lonnan saareen. Kehikon pystyttäminen, aukkojen ja upotuksien sahaukset hoituivat Lonnan saaressa parissa viikossa. Näin vuoden 2016 tammikuussa puunkaadolla alkanut rakennusurakka oli saatu Hirsityö Heikkilän osalta päätökseen. Rakennustyöt saunan parissa kuitenkin jatkuivat pitkälle syksyyn. Ensimmäiset saunojat pääsivät nauttimaan löylyistä vuoden 2017 toukokuussa.Lonna sauanan miesten puoli

Lonnan sauan naistenpuoli