Kelosaunoja maailmalle

6.9.2013

Hirsityö Heikkilä on tehnyt ja toimittanut vuosien varrella monia kelosaunoja Eurooppaan, muun muassa Saksaan, Hollantiin, Belgiaan, Ruotsiin, Sveitsiin ja Unkariin. Varsinkin Keski-Euroopassa saunalla on merkittävä rooli kylpylöissä ja siellä niissä on yleensä monia erilaisia saunoja, kuten perinteinen suomalaissauna, turkkilainen sauna, infrapuna-, bio- ja suolasauna. Keski-Euroopan rakennustyömailla saunanrakentajilta vaaditaan joustavuutta ja sopeutumista, sillä monet materiaalit ja työtavat poikkeavat melkoisesti suomalaisista käytännöistä. Kuten moni tietää, Saksassa ei heitetä löylyvettä ja se jopa kielletään monen saunan ovenpielestä löytyvässä, varsin seikkaperäisessä saunomisohjeessa. Toisinaan suomalaista saunanrakentajaa saattaa maailmalla suorastaan jopa hirvittää, jos edessä on esimerkiksi saunan lattian teko lämpöpuusta ilman lattiakaivoja ja kaatoja. Kunnollisella suunnittelulla ja hyvällä esivalmistelulla hankkeet on kuitenkin saatu aina onnistumaan.