Navetta, luhtiaitta ja hevostalli Koiramäkeen

20.6.2013

Hirsityö Heikkilän taidokas puurakentamisen kädenjälki on näkyvillä myös Särkänniemen Koiramäki-teemapuistossa, jonne yritys on rakentanut hirsinavetan, hevostallin ja luhtiaitan. Teemapuiston pääsuunnittelija toimi maailman johtava huvipuistosuunnittelija Bruce D. Brobinson, joka suunnitteli puiston Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjojen pohjalta. Teemapuiston hirsirakennusten mallit on pyritty toteuttamaan mahdollisimman tarkasti Punkalaitumella sijaitsevan Yli-Kirran talonpoikaismuseon mukaan, jota Kunnas kertoo käyttäneensä esikuvanaan hahmotellessaan Koiramäki-kirjojen 1800-luvun maalaismiljöötä.

Särkenniemen Koiramäki-teemapuisto

Kelopelkasta valmistettu navetta

Perinteisesti uuteen hirsirakennukseen tarvittavat puut kaadetaan vähintään edellisen sydäntalven aikana. Optimaalinen kaatoaika on keskitalvella, jolloin puu on niin sanotussa ”kuolleessa tilassa”. Näin puu ”elää” kuivuessaan mahdollisimman vähän, jolloin vältytään sinistymiseltä tai muilta puun kaatoon ja varastointiin liittyviltä haasteilta. Koiramäki-teemapuiston rakentamisessa ei ollut aikaa odottaa seuraavaan talveen, vaan rakentaminen tuli aloittaa pikimmiten. Sen vuoksi hirsimateriaalin valinnassa päädyttiin kelohonkaan, joka on pystyyn kuivanut ja valmis käytettäväksi. Kelohongat pelkkasahattiin, minkä vuoksi niihin ei jäänyt näkyville kelolle tyypillistä harmaata pintaa.